2018. szeptember 08., szombat

Biró Zsolt: idegen nyelvként kell oktatni a románt

 Simon Virág tanügyminiszter bosszújának nevezte csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Biró Zsolt azt a sürgősségi rendeletet, amelynek egyik cikkelye előírja, hogy a magyar tagozatos elemi osztályokban is román szakos tanároknak kell oktatniuk az állam nyelvét. 

Leszögezte, alakulata is tiltakozik a nemrég született miniszteri rendelet ellen, szerinte az oktatási miniszter ezáltal „válaszolt” arra a feljelentésre, amelyet a Kovászna és Hargita megyei érettségiző diákok román jegyei kapcsán nyújtott be Borboly Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). Mint ismert, a román érettségi dolgozatok újrajavítása után jelentős, esetenként 2–3 jegynyi eltérés is volt az első és a második javítás között. Volt eset Sepsiszentgyörgyön, amikor egy diák első alkalommal 3.80-at kapott, óvás és újra javítás után 6.95-öt. 

Biró Zsolt elmondta, a tárcavezető nem egyeztetett a kisebbségekért felelős szakemberekkel, nem tartotta be az ilyen előírások elfogadása esetén előírt lépéseket. A parlamenti képviselő kiemelte: tiltakoztak a rendelet ellen, és kérték annak visszavonását, s amennyiben ez nem történik meg, a parlamentben megpróbálják törölni a magyar diákokat és tanítókat diszkrimináló cikkelyt. Biró azt is elmondta, hogy a szülők és az érintett pedagógusok is feljelenthetik a rendelet miatt a minisztert a diszkriminációellenes tanácsnál, így próbálva meg elérni, hogy visszavonják a cikkelyt. Az MPP elnöke úgy tudja, hogy Bihar és Kolozs megye nagyobb városaiban már leosztották a román szaktanároknak az elemisek román óráit, s elképzelhető, hogy már jövő héten tanítani fognak. Kérdésünkre, hogy az MPP szerint milyen módon lehet javítani a magyar diákok román nyelvtudását, Biró Zsolt elmondta, folytatni kell az öt éve bevezetett programot, amely alapján idegen nyelvként oktatják a román nyelvet, mert ez eredményesnek bizonyul. A mostani hatodikosok már idegen nyelvként tanulták a román nyelvet, s a felmérések azt bizonyítják, hogy ez eredményes. Ezt kell folytatni – vélekedett a pártelnök.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned