2020. április 20., hétfő

Koronavírus tudakozó: az önkormányzatok juttassák el a lakosokhoz a nyomtatott kijárási nyilatkozatokat

Éjjel-nappal válaszolnak Éjjel-nappal válaszolnak

Az Erdélyi Magyar Szövetség telefonos tudakozót indított a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Az alábbiakban a működésünk első két hetében beérkező leggyakoribb témákat szeretnénk  megosztani, miután közel ezer érdeklődő tisztelt meg bennünket a bizalmával.

A telefonálók mintegy kétharmada a lakhely elhagyásának lehetőségeiről, illetve a vonatkozó jogszabályi háttérről érdeklődött. Ezen témakörön belül, a kérdezők egy jelentős csoportja vidéki, ebből adódóan a mezőgazdasági munkavégzéssel kapcsolatban bizonytalan. Az EMSZ felhívja a figyelmet, hogy saját felületünkön, a www.tinyurl.com/kijarasi címen elérhető az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat, mellette szerepel a magyar nyelvű kitöltési útmutatónk is. A telefonos tudakozó tapasztalatai miatt is, felkérjük az önkormányzatok vezetését, hogy segítsék a nyilatkozatok eljuttatásával a közösségeiket, kiemelt igény mutatkozik rá. Néhány településen már örömmel értesültünk az ilyen kezdeményezésekről.

Mintegy száz esetben érkeztek továbbá a segítségkérések, amikor a telefonálók úgy vélték, a járványhelyzet miatt különböző városokban, megyékben „ragadtak”. Jelentős számban találkoztunk olyan helyzettel is, amikor a megfertőződéstől tartó, idős személyek érdeklődtek a gyógyszer- vagy élelmiszer-beszerzés lehetőségeiről. A leggyakoribb külföldi telefonhívásokat, több tucat esetben, Magyarországról és Németországból kaptuk. A jelentkezők többnyire a hazautazásukat követő személyi korlátozásokról érdeklődtek.

Az EMSZ telefonos tudakozója a +40 768 111 878-as számon hívható. A Telekom Románia hálózatában működik, normál díjas hívással elérhető a nap 24 órájában, illetve hétvégéken is. Az EMSZ a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban naponta többször frissülő tájékoztató közösségi oldalt is működtet, amely a www.facebook.com/koronaviruserdely címen érhető el.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned