2020. április 29., szerda

„Ionopot” Johannis kérjen bocsánatot és mondjon le!

Johannis leporolta a vadimista retorikát. „Visontlatașra”... Johannis leporolta a vadimista retorikát. „Visontlatașra”...

A tomboló koronavírus-járvány idején, amikor a döntéshozók részéről elvárható lenne, hogy minden létező erőforrásukat és figyelmüket a válságkezelésre fordítsák, Klaus Johannis államfő szerda délben példa nélküli magyarellenes kirohanást engedett meg magának élő bejelentkezésében. 

Az államelnök megszólalásában nehezményezte, hogy a parlament alsóházában hallgatólagosan, vagyis vita és szavazás nélkül, elfogadták a Magyar Polgári Párt képviselője által benyújtott autonómiastatútumot. Ennek kapcsán Klaus Johannis a néhai Vadim Tudort is megszégyenítő stílusban nyilatkozott, azzal próbálva meg riogatni sokakat, hogy a magyarellenességéről szintén jól ismert PSD „eladta Erdélyt a magyaroknak”. 

Egyértelmű, hogy a romániai válságkezelésbe egyre látványosabban belebukó kormányzat és Klaus Johannis államelnök egy régi, jól bevált trükkel – a magyar kártya újbóli kijátszásával – igyekszik elfedni mindazokat a válságkezelési kudarcokat. A kormány „eredményei” a karantén alá vont kórházak sorai, az egyre fenyegetőbb gazdasági csőd, a több százezer munkanélküli, a romokban lévő egészségügy és általában véve az a káosz, melyet Romániában a koronavírus-járvány okozott. 

Johannis államelnöki működésének évei alatt – néhány protokolláris húsvéti üzenettől eltekintve – képtelen volt a mintegy másfélmilliós erdélyi magyarsághoz anyanyelvén szólni. Felháborító, hogy pártpolitikai játszmái során most mégis a magyar nyelvvel gúnyolódik, így próbálva meg ismételten a PNL számára kedvezően befolyásolni a választások kiírását. Nem meglepő: a liberálisok számára ez a legfontosabb cél az elmúlt hónapok válsághelyzetének ellenére is.

Közösségünk tagjait korábban fenyegették már meg akasztással szabad szimbólumhasználatunk jogos igénye miatt, támadtak már ránk botokkal hősi katonatemetőnkben, ellehetetlenítették a magyar nyelvű orvosképzést, Klaus Johannis mostani megszólalásával azonban ismét szintet lépett a romániai magyarellenesség. Jól látható, hogy a komoly titkosszolgálati háttérrel rendelkező államelnök uszít és gyűlöletet kelt, pillanatnyi politikai hasznot remélve. Az államelnök képtelen összeesküvés-delíriuma résztvevőként említi a PSD-t és Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét. Ezzel azonban nemzeti közösségünkből – 20. századi módszerekkel – oly módon gyárt ellenségképet egy, a járvány miatt egyébként is felfokozott helyzetben, melynek következményei beláthatatlanok. 

Épp ezért a leghatározottabban elítéljük az államelnök nyilatkozatát, azonnali bocsánatkérésre és lemondásra szólítjuk fel. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem közösségünk jogos autonómiaigénye jelent veszélyt Romániára és annak állampolgáraira nézve, hanem az a csődös válságkezelés, melynek naponta emberéletek és egzisztenciák százai esnek áldozatul.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke
Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned