2018. szeptember 20., csütörtök

Álljanak ki az erdélyi magyar pártok a HÁZASSÁG mellett!

Alkotmánymódosító népszavazást tartanak október 7-én Romániában, melynek célja a házasság fogalmának alkotmányos megerősítése. A törvényjavaslat polgári kezdeményezésként került a parlament elé 2016-ban, miután több mint 3 millióan csatlakoztak (a szükséges félmillió aláíró helyett) a történelmi egyházak támogatását élvező Koalíció a családokért kezdeményezéséhez.

 

Az alkotmány 48-ik cikkelyének 1. bekezdésében jelenleg „a házastársak szabadon választott házassága” kifejezés szerepel. Az igen szavazatok győzelme esetén a "házastársak" helyére "egy férfi és egy nő" kerülne.

A kezdeményezés ötlete azokat a nemzetközi folyamatokat látva fogalmazódott meg a szervezőkben, melyek során egyre több országban nyitnak ajtót a homoszexuálisok közti „házasságnak”, nem egy esetben az emberek megkérdezése nélkül. Szükséges és ésszerű a házasság alkotmányos védelme, különösen amikor Európa országai sorra utat engednek az azonos neműek „házasságának”, sokszor ezzel a homoszexuális párok által való örökbefogadásnak is.

Magyarország Alaptörvénye egyértelműen fogalmaz a kérdésben:
„Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.”  ((L) cikk (1))

A házasság ügye pártokon és politikai vitákon felül áll. Most van esély megerősíteni a házasság intézményét, később talán már nem lesz beleszólásunk a kérdésbe.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja minden romániai magyar pártot arra hív, hogy álljanak ki a házasság mellett a közelgő népszavazáson, és ne hagyják figyelmen kívül azokat a nemzetközi folyamatokat és törekvéseket, amelyek egyre több országban eredményezik a házasság definíciójának megváltoztatását, nem egy esetben az emberek megkérdezése nélkül.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned