2019. október 22., kedd

Hiába próbálják megakadályozni a nemzeti oldal egyesülését a román bíróságokon. Az MPP szabályosan működik. Kiemelt

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöksége határozottan visszautasítja azokat a szabálytalan eljárásra vonatkozó vádakat, amelyekkel a párt elnökét, elnökségét és választmányát illették az elmúlt napokban. Az október 17-én tartott választmányi ülés, melyen részt vett a Magyar Polgári Párt megyei elnökeinek, polgármestereinek és elnökségének többsége, így a párt Országos Választmányának többsége is, az Alapszabályzat előírásainak megfelelően zajlott le, az ott meghozott döntések pedig érvényesek.

„Az ülés elején a megjelent választmányi tagok a jelenléti ív alapján megállapították, hogy teljesült a kvórum. Az a tény, hogy egyesek bojkottálni próbálták az ülést és még mindig a nyilvánosságon keresztül próbálják meg gyengíteni a pártot diktatúrát kiáltva, csak azt bizonyítja, hogy mennyire súlytalan az RMDSZ-közeli frakció az MPP-n belül. Ha építőjellegű lenne a szándékuk, akkor jelen lettek volna, és véleményt formálnak ők is. Hiába próbálják meg egyesek megakadályozni a nemzeti oldal egyesülését a román bíróságokon. Az MPP szabályosan működik” – számolt be Mezei János, akit az ülés elején megszavaztak annak levezetésére. „Egységesen megy tovább a csapat, a nemzeti érdekképviselet útján és nagyon sajnálom, hogy több tagunkat, így Kulcsár-Terza Józsefet is becsapták, mint Simon Csabát, akinek a nevét felhasználva éltek vissza. Nem tudom, hogy a képviselő úr honnan veszi, hogy bárki is ki akarja őt zárni a pártból, vagy hogy szabálytalanul folytattuk le az ülést. Ha a bojkottálás helyett a Háromszékről megjelent választmányi tagok is részt vettek volna az ülésen, ma már sokkal kevesebb félreértés keringene. Mindenkinek, aki a nemzeti oldalon akar politizálni, és nem a személyes ambíciói vezérlik, helye volt mindig, és helye is lesz a csapatban” – összegezte a párt elnöke.

„Az MPP országos választmánya az ülés elején 37 főből állt, húszan írták alá a jelenléti ívet. Akárhogy is számoljuk, jelen volt a testület felénél több tagja. A matematika egy nehéz dolog tud lenni, de ez nem annyira az” – tette hozzá Sorbán Attila Örs a párt ügyvezető elnöke. „Aki pedig az állítja, hogy nem volt az Alapszabályzatnak megfelelő az ülés, az nem olvasta el az MPP alapszabályzatát vagy nem érti azt, vagy pedig szándékosan félretájékoztatja a közvéleményt. Olvashattuk, hogy Biró Zsolt és Salamon Zoltán azt állítják, hogy az összeolvadás mellett jogtalanul döntött a választmány. Ez tényszerűen nem így volt, a választmány csak felhatalmazta az elnökséget a fúziós tárgyalások megkezdésére, hogy az Országos Tanács, melynek ez a kérdés hatásköre, dönthessen majd róla. Ezt mi úgy a belső fórumokon, mint a nyilvánosság előtt közöltük az ülés után. Mi ez ha nem szándékos félretájékoztatás és becsapása a közvéleménynek és az MPP tagságának?”– folytatta Sorbán.

Jelenleg a Magyar Polgári Párt Országos Választmánya 36 tagból áll, mivel a 17-i gyűlés során a testület megszavazta Biró Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő kizárását. A kizárási eljárás – melyet többek közt Kulcsár-Terza József is kért – fő indoka az volt, hogy Biró több pontban megsértette a párt alapszabályzatát és nem írta alá a parlamenthez benyújtott autonómia-statútumot.

Gyergyószentmiklós, 2019. október 22.