2019. október 29., kedd

Nyílt levél Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének és államelnökjelöltjének figyelmébe Kiemelt

Tisztelt Elnök Úr!

Klaus Johannis, Románia államelnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) államelnökjelöltje a közelgő választásokon Ludovic Orban-t a PNL elnökét bízta meg, hogy a megbuktatott Dăncilă kabinet helyett új kormányt alakítson.

Követve az egyeztetéseket, az új kormány felállításáról megállapíthatjuk, hogy a Nemzeti Liberális Párt nem képes megszerezni a szükséges parlamenti szavazatokat az RMDSZ támogatása nélkül. Elviekben támogatva az Önök feltételeit, a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról, melyet a leendő kormány megszavazása kapcsán állítottak, hiányoljuk a magyarság számára néhány égető probléma megoldásának követelését.
Emlékeztetni szeretnénk Önt és az RMDSZ képviselőit, hogy két nemzettársunk, Beke István és Szőcs Zoltán jelenleg börtönben vannak alaptalan vádak alapján egy olyan koncepciós eljárás következtében, mely csúfot űz a jogállamiság fogalmából. Ilyen súlyos sérelem nem érte közösségünket és annak jogait, a kommunista rezsim megbukása óta.
Jelenleg Klaus Johannis a PNL államfőjelöltje előtt van egy beadvány, mely többek között kéri Beke István és Szőcs Zoltán ügyének felülvizsgálatát és azt, hogy az államfő kegyelemben részesítse őket, mely hivatalának kizárólagos hatásköre.

Véleményünk szerint a Romániában élő magyar közösség és annak érdekképviseleti szervezetei nem támogathatják egyetlenegy román kormány megalakulását sem addig, amíg közösségünk két tagja jogtalan módon börtönben van. Főképp, ha a kormányzáshoz támogatást kérő párt államelnökjelöltjének lehetőségében áll azonnali módon orvosolni ezt az elfogadhatatlan helyzetet.
Nyomatékosan kérjük Önt és az RMDSZ összes parlamenti képviselőjét, hogy a kisebbségi jogok tiszteletben tartásával követeljék egy esetleges kormány kialakításának támogatásárért cserébe, hogy Beke István és Szőcs Zoltán ügye mielőbb jogszerűen rendeződjön!

Bízva abban, hogy a reálpolitikai számítások helyett elsősorban nemzettársaink sorsát tartják majd szem előtt, kívánunk eredményes munkát a magyarság érdekében.

Mezei János,
a Magyar Polgári Párt elnöke

Gyergyószentmiklós, 2019. október 25.