2020. szeptember 01., kedd

Mezei János: Gyergyószentmiklósnak kellett kérnie a Hargita megyei tanács belépését a Békás-szoros perébe

Cáfoló dokumentumok bemutatásával reagált Mezei János, a Hargita Megyei Tanács elnökjelöltje Borboly Csaba, a testület elnökének valótlan állításaira, miszerint a Békás-szoros határvitájának perét Gyergyószentmiklós a megyei tanács sürgetésére indította volna el. Borboly korábbi közszereplései során több alkalommal is úgy fogalmazott, „rávették” a várost a terület visszaszerzését célzó per elindítására, továbbá „huzavonát követően, nagyon lassan indult a per”. Mezei János keddi sajtótájékoztatóján több dokumentummal is alátámasztotta, hogy a korábban általa vezetett Gyergyószentmiklós 2010. március 10-én, pár hónappal az eljárás kezdete után kérte a megyei tanács belépését a perbe. Bemutatta továbbá azt a válaszdokumentumot is, amelyben a Borboly által vezetett megyei tanács belép az eljárásba.

„Megkérem a tanácselnök urat, ne terelje az ügyet politikai útra, hanem használja ki a megyevezetésből származó jogi lehetőségeket” – üzente az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke. Mezei rámutatott, a tanácsnak is meg lett volna a hatásköre a per elindítására, hiszen érintett volt, mivel megyehatárt is sértett a módosítás. „Borboly Csaba 2004-től alelnök volt. A helyzetet tudta, vagy tudnia kellett volna, a testület második embereként. Ha ennyire szívügye lett volna, már akkor üti a vasat, amíg meleg” – hívta fel a figyelmet Mezei.

Mint ismert, 1998-ban az akkori RMDSZ-es városvezetés írta alá azt a történelmi előzményeket és a megyék létesítésekor megállapított határokat mellőző topográfiai felmérést, amely a Neamț megyei Almásmező község részének vélelmezte a szorost és környékét. 2009 novemberében Mezei János Gyergyószentmiklós polgármestereként a jegyzőkönyv megsemmisítéséért indított pert. Az elnökjelölt arra is emlékeztetett, hogy az alapfokú döntés jóváhagyta a gyergyószentmiklósiak panaszát, de a másodfokú döntés végül megerősítette az 1998-as jegyzőkönyv érvényességét. Mezei János jelezte, indoklást még nem kapott. Hozzátette: már konzultált szakemberekkel, semmiképpen nem fogadja el a döntést, további jogi lépéseket tervez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned