2019. október 30., szerda

Egységre és nem kétszínűségre van szüksége az erdélyi magyarságnak!

Csomortányi István az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének és Mezei János a Magyar Polgári Párt elnökének közös közleménye

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) elégedetlen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Nemzeti Liberális párt alkujával, mely során az RMDSZ ismételten saját politikai érdekeit helyezte nemzeti érdekeink elé.

Az erős és hiteles magyar képviselet újrateremtéséhez elengedhetetlenül szükséges a politikai pluralizmuson alapuló új egység megteremtése. Reményünket fejezzük ki, hogy ennek jegyében az RMDSZ is félreteszi pártérdekeit, és az érdemi tárgyalások megkezdéséhez – tíz esztendőnyi szünetet követően – támogatni fogja az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összehívását.

Bár mindenképp a közelmúlt politikai történéseinek egyik legpozitívabbja volt, hogy három éves kormányzati rémálom ért véget a PSD kormány bukásával, azonban magyar közösségünk nem lélegezhet fel, hiszen ahogy az szokása, bukaresti "érdekképviseletünk" már átállította vitorláit és elkezdte az aktuálisan legerősebb párt, a Nemzeti Liberális Párt kegyeit keresni. Hangsúlyosan ellenezzük ezt a nemzeti érdekeket figyelmen kívül hagyó politizálást, mely nem csak potenciális konfliktusforrásként szolgál a románság és a magyarság között, de köpönyegforgatóként mutatja be az erdélyi magyarság egészét.

A sajtóban közöltek alapján világos, hogy az RMDSZ ennek az átmeneti és a hatalomgyakorlásban erősen korlátozott román kormánynak ezúttal is biankócsekket állított ki, hiszen a nyilvánosságra hozott támogatási feltételek között nem szerepel sem a kulturális, sem a területi autonómia kérdése, nincs szó nyelvi jogaink bővítéséről, nem kérik sem a MOGYE, sem pedig a Bolyai egyetem ügyének közösségünk számára kedvező rendezését, szóba sem kerül a kommunista rezsim által elkobzott javaink teljeskörű visszaszolgáltatása, de még a magyarlakta vidékek legalább arányos gazdasági támogatása sem része az egyezségnek.

Továbbá az erdélyi magyarságot ért legaggasztóbb jogsérelem, Beke István és Szőcs Zoltán, még a román jogrendet is megcsúfoló bebörtönzésének ügye sem került terítékre, annak ellenére, hogy az ügyben kizárólagos hatáskörrel felruházott államelnök a PNL tagja. Korábban felhívtuk az RMDSZ figyelmét a nyilvánosság előtt is arra, hogy véleményünk szerint az erdélyi magyarság és annak képviselete nem működhet együtt egyetlen román kormánnyal sem, amíg két nemzettársunk koholt vádak alapján és jogtalan módon van bebörtönözve.

A dolgok jelen állása szerint, szintén sokakkal együtt találjuk sérelmezőnek és tisztességtelennek erdélyi magyar közösségünkkel szemben, hogy az RMDSZ a PNL-vel folytatott tárgyalások alkalmával valamennyi magyar nevében, de a két erdélyi magyar párt (egyik parlamenti szövetségese) megkerülésével járt el, miközben továbbra is folyamatosan egységről szól kommunikációja.

A történtek fényében kezdeményezzük , hogy a magyarság politikai szervezeteinek vezetői kezdjenek tárgyalásokat, hiszen az előttünk álló önkormányzati és parlamenti választások megkerülhetetlenné teszik a magyar-magyar párbeszédet. Az egységről nem csak beszélni kell, hanem meg is kell azt teremteni.

 

Csomortányi István, EMNP elnök
Mezei János, MPP elnök

2019. október 29.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned